Al-Marhum Ustaz Hj. Hanafi Haji Ahmad, bagi penuntut Silat Cekak Hanafi merupakan Pemimpin Agung dalam dunia persilatan Melayu. 
Pemimpin agung bermaksud, beliaulah orang yang menghidupkan kembali pusaka bangsa seni bela diri orang Melayu yang mampu menjaga diri dan membela diri pengamal-pengamalnya. Ini dibuktikan, apabila Silat Cekak ini dilahirkan kembali pada malam 5 Ramadhan 1385 hijrah, bersamaan dengan 28 Disember 1965. Pemimpin agung juga bermaksud, beliaulah orang yang pertama dapat menggunakan keseluruhan daya kreativiti yang dikurniakan Allah untuk menggubal satu jenis sistem pelajaran dan pembelajaran persilatan dan tatacara persilatan yang tersusun dan dapat dinilai oleh orang ramai tentang kelebihan dan keupayaan silat Melayu sebagai senjata mempertahankan diri. Akhir sekali, pemimpin agung juga bermaksud, beliaulah orang yang berjaya meletakkan seni silat Melayu yang sesuai dengan pengurusan organisasi moden.

Al-Marhum Ustaz Hanafi Hj. Ahmad, anak jati Kedah. Lahir di Kampung Sungai Baru, Mukim Gunung, Alor Setar, Kedah pada tahun 1923. Sesuai dengan zaman ketika itu beliau mendapat pendidikan awal di sekolah aliran Melayu Kampung Gunung , Alor Setar, Kedah dan seterusnya belajar agama di beberapa buah pondok dengan beberapa orang Tok Guru Ulamak di Kedah.

Al-Marhum Ustaz Hanafi Haji Ahmad menyedari bahawa kefahaman yang tulen terhadap Allah s.w.t. dan dengan hanya mengikut sunnah Rasulullah s.a.w., beliau sanggup mengorbankan masa mudanya mendalami bidang-bidang keagamaan dengan beberapa orang guru yang terkemuka di seluruh tanah air hinggalah ke Singapura. Proses pembelajaran untuk menjadi hamba Allah yang sebenarnya itu, memerlukan beliau menjadi murid setia suruhan, menjual apam balik, menjual ubatan tradisional dan merantau seluruh tanah air mencari guru yang sebenar-benar guru. Berkat usaha dan kesabaran beliau akhirnya dengan izin Allah, Al-Marhum Ustaz Hanafi Haji Ahmad, bertemu dengan Tok Guru Pak Haji Zain bin Abdul Rahman (Lebai Zain), yang berjaya menjelaskan dan menyimpulkan hakikat ketuhanan kepada Allah s.w.t. dengan menggunakan kitab Hikam Ibni Ataillah.

Perjuangan menuntut kemerdekaan mengimbau jiwa nasionalisme  Al-Marhum Ustaz Hanafi Haji Ahmad memperjuangkan hak budaya bangsa orang Melayu. Bidang yang sesuai dengan jiwanya sebagai anak watan Melayu ialah bidang persilatan Melayu. Al-Marhum Ustaz Hanafi yakin bahawa orang Melayu juga mempunyai seni bela diri yang tidak kalah mutunya dibandingkan dengan seni bela diri bangsa lain. Kajian yang terperinci telah dilakukan terhadap pelbagai seni bela diri orang Melayu. Proses pencarian untuk mendapatkan silat yang benar -benar bertanggungjawab membela diri juga memerlukan Al-Marhum Ustaz Hanafi Haji Ahmad sekali lagi merantau, menjadi murid suruhan guru, menuntut pelbagai ilmu bela diri orang Melayu dan menjual ubat-ubatan ke seluruh tanah air. Akhirnya dengan izin Allah s.w.t., beliau bertemu dengan Al-Marhum Yahya Said yang mempunyai sejenis beladiri yakni Silat Cekak yang menunggu untuk menurunkan silat ini kepada yang hak.

Penguasaan Bahasa Melayu yang baik merupakan aset bagi Al-Marhum Ustaz Hanafi mengungkapkan kembali dalam bahasa yang ringkas lagi tepat, seperti yang terbukti dalam pantun Silat Cekak dan falsafah Silat Cekak.

Beliau juga merupakan orang yang bertanggungjawab memberikan harapan dan keyakinan baru kepada Silat Melayu supaya dipelajari oleh orang Melayu sendiri sebagai warisan budaya bangsa yang tak lapuk dek hujan dan tak lekang dek panas. Sebagai tokoh pengurusan persilatan yang dinamik, beliau menggunakan seluruh kemahiran dan pengetahuannya bagi memberikan dinamisme baru kepada wajah seni silat Melayu dalam satu organisasi persilatan. Nyata sekali, sebahagian besar kejayaan Silat Cekak dipelajari oleh mesyarakat Melayu adalah hasil visi Al-Marhum Ustaz Hanafi Haji Ahmad; pemimpin agung Silat Cekak. Kini, Silat Cekak Hanafi dapat dipelajari di semua institusi pengajian.

Musuh mahupun kawan, anak murid yang bersopan mahupun yang tidak bersopan, terpaksa mengakui dan menghargai beliau sebagai Guru Utama yang berkaliber dan pengurus yang bijak, berani dan cekal.

Al-Marhum Ustaz Hanafi Hj. Ahmad pulang ke Rahmatullah pada 13 Ogos 1986 di Kuala Lumpur pada usia 63 tahun. Harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan nama. Beliau meninggalkan seorang balu, Al-Marhumah Maimunah Haji Othman dan enam orang anak. Perjuangan beliau diteruskan oleh  Encik Mohd. Radzi bin Haji Hanafi sehingga 13 Ogos 2006.

“Percakapan dan perbuatannya sama. Dalam apa jua perbuatan, Al-Marhum mempraktikkannya dulu sebelum mendidik. Percakapan dan pandangannya mudah difahami serta selaras dengan tujuan hidup, Al-Marhum juga bijak menyesuaikan diri dengan keadaan. Ada ketika menjadi guru, ada ketikanya menjadi bapa dan pada satu ketika yang lain seperti seorang sahabat.”

-Pandangan En. Mohd. Radzi b. Hj Hanafi, Mantan Guru Utama, Silat Cekak Hanafi terhadap pemimpin agung Silat Cekak, Al-Marhum Ustaz Hanafi Hj. Ahmad.

PENDIDIKAN

1929 Mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Gunung, Alor Setar, Kedah.
1933 Memasuki sekolah pondok di Kampung Alor Gonchar, Mukim Gunung, Alor Setar, Kedah di bawah pengawasan guru Hj. Osman bin Lebai Zain.
1936 Memasuki Sekolah pondok Guar Chempedak, Gurun Kedah. Pelajaran agama dikendlikan oleh Hj. Abdul Majid dan pelajaran Arab pula diajar oleh guru Yahya bin Jonid.

Belajar sendiri dengan guru berikut:

Al-Marhum Hj. Bukhari bin Hassan dari Batu 4 1/4, Kampung Pinang, Mukim Pengkalan Kundur, Alor Setar, Kedah.

Al-Marhum Hj. Hanafiah – Bapa saudara beliau dari Anak Bukit, Alor Setar, Kedah.

Al-Marhum Hj. Lah dari Chegar, Pantai Johor, Kedah.

Berguru dengan Al-Marhum Pak Ngah Shariff yang dikenali sebagai orang handal di Kedah ketika itu. Untuk mendapatkan ilmu, beliau kena menjadi orang suruhan guru terlebih dahulu, dengan membuat kerja-kerja berat, seperti memotong kayu, mencangkul dan bersawah. Dimasa lapang barulah Al-Marhum Pak Ngah Shariff mengajarkan ilmu mempertahankan diri dan ilmu kebatinan (ilmu ketuhanan).

Mendapatkan pengalaman melalui merantau, pernah berbincang masalah dengan :

Al-Marhum Che Salleh bin Hj. Abdul Rahman Limbong di Terengganu.

Al-Marhum Kiyai Muhammad Fadlullah Suhaimi dari Singapura bertemu di Pahang.

Al-Marhum Sheikh Osman Cincin dari Perak yang kononnya masyhur dengan ilmu kebal.

Al-Marhum Abdullah Salleh – terkenal dengan Che Lah Keramat masyhur dengan ilmu perubatan tradisional di Terengganu.

Bertemu dengan seorang guru bernama Pak Hj. Zain bin Abdul Rahman. Beliau menyedari inilah guru yang dicari-cari selama ini yang dapat membuat kesimpulan dalam ilmu ketuhanan (Ilmu Tauhid). Kitab yang diajar oleh Al-Marhum Pak Hj. Zain ialah Kitab Hikam Ibni Ataillah.

PENGALAMAN

Menjual ubat diseluruh tanahair.

Bergiat dalam bidang politik dalam tahun 40 an. Pernah memasuki Parti Seberkas dan Parti Negara pimpinan Allahyarham Dato’ Onn Jaafar.

Pengarah zakat pada tahun 1963 di Pejabat Agama Negeri Kedah.

Menjual apam balik di Yala, Siam dan Pekan Rabu, Alor Setar, Kedah.

Memimpin Seni Silat Cekak mulai 1965 sehingga Ogos 1986. 

Al-marhum
Ustaz Haji Hanafi bin Haji Ahmad
(Al-Fatihah)