Selamat Hari Raya Haji dan Aidil Adha 1439H

Di kesempatan ini, kami warga Silat Cekak Hanafi ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Haji dan Aidil Adha bagi tahun 2018 bersamaan 1439 Hijriah.

Sambil kita menyambut bersama saudara dan sahabat, marilah sama-sama telusuri semula kisah sejarah Nabi Ismail A.S. dan mengambil iktibar daripada kisah tersebut dalam meningkatkan iman masing-masing.

"Ismail berusia belia ketika memulai perjalanannya menuju Allah s.w.t. Ibunya membawanya dan menidurkannya di atas tanah, yaitu tempat yang sekarang kita kenal dengan nama telaga zamzam dalam Ka'bah. Saat itu tempat yang dihuninya sangat tandus dan belum terdapat telaga yang memancar dari bawah kakinya. Tidak ada di sana setitis air pun. Nabi Ibrahim meninggalkan isterinya, Hajar, bersama anaknya yang kecil. "Wahai Ibrahim ke mana engkau hendak pergi dan membiarkan kami di lembah yang kering ini?" Kata Hajar. "Wahai Ibrahim di mana engkau akan pergi dan membiarkan kami? Wahai Ibrahim ke mana engkau akan pergi?" Si ibu mengulang-ulang apa yang dikatakannya. Sedangkan Nabi Ibrahim diam dan tidak menjawab. Kita tidak mengetahui secara pasti bagaimana perasaan Nabi Ibrahim saat meninggalkan mereka berdua di suatu lembah yang tidak ada di alamnya tumbuh-tumbuhan dan minuman. Namun Allah s.w.t telah memerintahkannya untuk tinggal di lembah itu. Dengan lapang dada Nabi Ibrahim melaksanakan perintah Allah s.w.t. . . . . . (bersambung)"
 - Baca kisah sejarah penuh disini :- KISAH NABI ISMAIL A.S.

Sumber :
Website Jabatan Agama Islam Perak (2018), Kisah Anbia’, Nabi Ismail A.S.,
Petikan diambil pada 21.8.2018, Halaman :- http://jaipk.perak.gov.my/

Semoga kita semua terus dilimpahi kurnia hidayahNya dan dapat mendekatkan diri kepadaNya dalam kehidupan sehari-hari.

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA